Με αφορμή μια έκθεση του 2013 για το surf τρεις από τους ανθρώπους που συμμετείχαν ενεργά στην έκθεση μίλησαν στο grekamag.gr για τη θρησκεία των κυμάτων. Με τη σειρά: Κωνσταντής Χατζόπουλος, Σκουλαριώτης Δημήτρης και Τζομάκας Σπύρος.
Τι είναι για σένα η σανίδα;
Η σανίδα του surf για μένα είναι το μαγικό χαλί που με αφήνει να χαρώ μια ενέργεια που εκλύεται, η οποία ταξιδεύει για πάααρα πολλά χιλιόμετρα από ’κει από όπου ξεκινά και είναι η πηγή της!
Η ΣΑΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Η σανίδα για μένα είναι όχημα καταπολέμησης φυσικής βαρύτητας, ψυχικού βάρους, μεταφορικό μέσο ανυπέρβλητης χαράς, ελάχιστης κατανάλωσης, ασύγκριτης κίνησης, θηλυκό μοναδικής πιστότητας, αγάπης, έρωτα, εισιτήριο για μέρη μοναδικά, συγκινήσεις ψυχεδελικές, πάνω, μέσα, κάτω, από τη θαυμαστή επιφάνεια του θαυμαστού υδάτινου κόσμου!
Τι σημαίνει «ταυτότητα» σε μία σανίδα; Χρειάζεται να την διακοσμήσεις για να έχει (ταυτότητα);
Ταυτότητα έχει κάθε μία σανίδα! Όσο παλιά και αν είναι, όσο στενή ή φαρδιά, όσο τέλεια ή με μικρολάθη… Κάθε μία σου προσφέρει και έναν διαφορετικό τρόπο «καβαλήματος». Δεν χρειάζεται να την διακοσμήσεις για να έχει ταυτότητα, μπορεί να βρεις μια αντίκα σανίδα μονόχρωμη και σκονισμένη σε μια αποθήκη. Άμα την ακούσεις να σου «λέει» κάτι, τότε έχεις πάρει και τον κωδικό της ταυτότητάς της, και δε μένει παρά να πάτε παρέα στο νερό!
ΟΧΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ.ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΕΪΠΕΡ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ). ΚΑΘΕ ΣΑΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ.
Κάθε σανίδα αποκτά ταυτότητα τη στιγμή που τη «βλέπεις» για πρώτη φορά, όταν εκείνες οι πεταλούδες αρχίσουν να χορεύουν στο στομάχι σου και θέλεις να την κάνεις δικιά σου. Πηγαίνεις και τη βλέπεις ξανά και ξανά, τη σηκώνεις ψηλά να δεις κάθε λεπτομέρεια του κορμιού της, πώς λικνίζεται στα χέρια σου και αντανακλούν οι γωνίες της στο φως. Ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα ξαπλώσεις πάνω της και θα κολυμπήσετε στα ανοιχτά. Φαντασιώνεσαι για το τι θα της φορέσεις για να γίνει ακόμη πιο όμορφη, να γουστάρει το όνομα που της έδωσες, τις ζωγραφιές που τη στόλισες, ήταν ένα έργο τέχνης από γεννησιμιού, αλλά εσύ της έδωσες αυτή την έξτρα αγάπη, την έξτρα προσοχή, την έξτρα περιποίηση. Της έδωσες την ψυχή σου και αυτή θα σε ανταμείψει. Ένα σχοινάκι σου ζητάει μόνο για να ενισχύσει το δεσμό σας, να σας κρατά πάντα κοντά και λίγο κεράκι αντιολισθητικό για να μην γλιστράς, να μένεις πάνω τις βεντούζα, μαζί να ταξιδεύετε! Μία σανίδα είναι από μόνη της έργο τέχνης. Board shaping is an art!
Πόσο παλιά υπόθεση είναι το surf στην Ελλάδα;
Το surf στην Ελλάδα είναι αρκετά καινούργια υπόθεση. Αν εξαιρέσουμε τον κ. Κώστα Πικρό και την Πρώτη Ομάδα Κυματολίσθησης Αθηνών, η σκυτάλη πάει στους Γ. Παπανδρέου και Κωστή και Άκη Γεραλέξη στην Πρέβεζα που ξεκίνησαν το 1993, έπειτα γύρω στο 1996 με τους πρώτους Αθηναίους να εξερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την Ελλάδα για κύματα, και τέλος πιο μαζικά από το 2004.
ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΤΟ ’70. ΣΑΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΠΤΟ ’90
Ποιους αφορά; Ισχύει ότι είναι ακριβή ανάγκη και αφορά κυρίως παιδιά που έχουν λεφτά;
Το surf έχει θεωρώ από τους πιο φθηνούς εξοπλισμούς! Από ’κει και έπειτα, για να το κάνεις με μεγαλύτερη συχνότητα, πρέπει να ταξιδεύεις, νησιά, Πελοπόννησο, Πρέβεζα κ.α. Με την κατάλληλη παρέα οι βενζίνες μοιράζονται, οπότε δεν θα έλεγα ότι αφορά κυρίως κόσμο με χρήματα!
ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΤΟ ΣΕΡΦ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΛΑΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ.
Τους αφορά όλους! Εσένα, εμένα, τη μάνα σου, την αδερφή μου, τη θεία μου που είναι και χειμερινή κολυμβήτρια. Δεν κάνει διακρίσεις το σερφ, μας αγαπά όλους. Η πρώτη και πιο βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη για τη θάλασσα και η τουλάχιστον μία εμπειρία ταξιδιού πάνω στο κύμα, με οποιοδήποτε μέσο (στρώμα, σωσίβιο, μπρατσάκια) ιδανικά σανίδας και μετά ακολουθούν διάφοροι λόγοι που θα σε κάνουν να κολλήσεις ελευθερία, οι τάσεις φυγής, ψυχολογικά πρβλήματα, ψυχοσωματικές διαταραχές, ό,τι και να έχεις η μαμά θάλασσα και το σερφ θα τη γιατρέψουν και θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο! Φθηνά δεν τα λες τα οχήματα της κουλτούρας ετούτης, αλλά απευθύνεται σε ανθρώπους πολυμήχανους που πάντα βρίσκουν λύσεις και καταφέρνουν να επιβιώσουν στα όποια 40 κύματα εμφανιστούν μπροστά τους.
Πόσος κόσμος ασχολείται με το surf στην Ελλάδα;
Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε μέχρι και πέρσι με μεγαλύτερη ακρίβεια! Και αυτό γιατί η κοινότητα τελευταία μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς! Όπως και να έχει, όμως, είναι οι συνήθεις ύποπτοι και οι πιο περαστικοί!
ΙΣΩΣ ΝΑ ’ΝΑΙ 5000 ΠΟΥΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΑΝΙΔΑ. ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ.
Πόσοι ασχολούνται δεν ξέρω ακριβώς, αλλά μια μέρα στη Βουλιαγμένη πριν μπω μέτρησα 134 «φώκιες» μέσα στο νερό να μην παίζουν. Υπάρχουν κι άλλοι 100 στην υπόλοιπη Ελλάδα; ¨όπως και να έχει, πάντως, αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
Πες μου για σένα, πώς και πότε ασχολήθηκες με το surf;
Θα μπορούσα να εκθέσω την πρώτη μου επαφή και το πρώτο «κάλεσμα μέσα από πολλές γραμμές. Είναι σαν να ήταν γραφτό. Το ήθελα από πολύ μικρός, οι συνθήκες αλλά και η γνώση και η εμπειρία δεν υπήρχαν καθόλου στην Ελλάδα για αυτό και πρώτη φορά surf έκανα στην Ελλάδα το 2006, αν δεν κάνω λάθος!
ΕΓΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟ 94 ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕΡΦ ΕΚΕΙ (ΛΟΓΩ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ). ΑΛΛΑ ΣΕΡΦ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΑΛΠΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΙΝΙΑ ΑΠΟΤΟ 89 ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΑΝΙΔΙΑ ΓΟΥΙΝΣΕΡΦ.
Εγώ έκανα και στο χιόνι πριν, και καμία φορά σέρφαρα τα τσιμέντα. Αλλά μετά κάτι έγινε, κακό, έσπασα τις σπονδυλικές μου στήλες και τότε ο γιατρός ήταν κατηγορηματικός: «θα εγχειριστείς, θα τα φέρουμε στα ίσια τους και μετά θα φύγεις ντουγρού για την αγκαλιά της θάλασσας και θα κάνεις μόνο σερφ. Τέλος».
Πες μου μία ιστορία που είναι για σένα αξέχαστη (οτιδήποτε σου έρχεται στο μυαλό) και αφορά τα ταξίδια σου ή τις εμπειρίες σου με το surf;
Ώρες να ’χεις να κάθεσαι να ακούς ιστορίες από ψαράδες και σέρφερς! Χαχαχχ
είναι τόσες πολλές και όμορφες! Καιρικά φαινόμενα μαγικά από διπλά και τριπλά ουράνια τόξα τόσο κοντά σου, μέχρι ανεμοστρόβιλους και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Σίγουρα, όμως, από τα πιο δυνατά είναι οι επισκέψεις δελφινιών και μιας φάλαινας στις Μαλδίβες που μας έκανε να νιώσουμε κομμάτι φαΐ ανάμεσα στα δόντια…
ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΕΡΦ ΣΑΝΑΝΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ Η ΣΤΙΓΜΗ, ΟΠΟΤΕ ΤΣΟΥΛΑΩ ΜΕΤΗΝ ΣΑΝΙΔΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΩΣΤΕ ΖΩ ΜΙΑ ΑΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ.
Το σερφ είναι μια ιστορία από μόνο του και σε στέλνει σε άλλες ιστορίες (διαφορετικές κάθε φορά) με κάθε κύμα που παίρνεις. Αλλά και πριν πάρεις, σε στέλνει να εξερευνήσεις νέα μέρη, παραλίες, θάλασσες στα όρια της χώρας αλλά και εκτός, πολύ μακριά από αυτά, σε στέλνει να εξερευνήσεις τις δυνάμεις σου, τους φόβους σου, τα όριά σου, σε κάνει να ανακαλύψεις αφάνταστες πηγές ηδονής και οργασμικής ευτυχίας, αλλά και πλατωνικότατης αγάπης. Παίρνεις ένα απίστευτο κύμα και ξαφνικά αγαπάς όποιον είναι τριγύρω, θες να τους αγκαλιάσεις όλους, αγαπάς ακόμη και τους καρχαρίες και σε αγαπούν κι αυτοί γιατί είναι μεγάλοι χίπηδες και νοιώθουν την αγάπη και κάθονται στα αυγά τους!